czwartek, 17 sierpnia 2017

Potrawka z fasolki i kurczaka



Mięsno-warzywny misz-masz który zasmakuje większości z Was. Ci którzy uwielbiają fasolkę mogą dać jej więcej, natomiast ci którzy bardziej uwielbiają mięsko mogą podwoić ilość tego składnika. Możecie również eksperymentować dodając inne warzywa np. pora.


Składniki:


300 g piersi kurczaka
750 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju 
1 łyżeczka mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki śmietanki 18%
sól
pieprz 


Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw. Cebulę pokroić w dużą kostkę, marchewki w grubą kostkę, strąki fasolki na kilka kawałków każdy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę i czosnek. Zdjąć zawartość z patelni, i wrzucić wcześniej pokrojonego i oprószonego solą, pieprzem i mąką kurczaka – smażyć krótko. Zdjąć go z patelni, a na nią wrzucić fasolkę i marchewkę. Dolać wodę, przykryć i dusić aż fasolka i marchewka trochę zmiękną. Na patelnię z powrotem przełożyć cebulę z czosnkiem, oraz kurczaka. Wymieszać, dodać masło, przykryć i dusić jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek i śmietankę, dusić jeszcze chwilę. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz