poniedziałek, 27 czerwca 2016

Kebab drobiowy w domowym chlebku pita


Kebab stał się niemalże daniem narodowym Polaków. Dlatego my proponujemy jego domową wersję w chlebku pita, która jest taka jak lubimy, bo wiemy co w środku jest, jaką ma datę przydatności, nikt nas nie nabierze, nie oszuka i brzuch nie boli. Polecamy dania typu fast-food robić w domu, z ulubionych i zdrowych składników.


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki drożdży
2,5 szkl mąki
2 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki oleju

Farsz:
1 filet z kurczaka
1 papryka czerwona 
1 ogórek 
½ czerwonej cebuli 
kapusta pekińska 
1 pomidor
sól
pieprz
słodka papryka
przyprawa kebab


Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie, odstawić na około 5 minut. Dodać mąkę, sól i olej. Mieszać do uzyskania poszarpanego ciasta. Wyrabiać ciasto, po około 5-7 minutach powinno stać się jednolite i sprężyste. Uformować z ciasta kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Ciasto podzielić na 8 równych części i je delikatnie spłaszczyć. Rozwałkować ciasto w koła o średnicy 20-22 cm i grubości około 6 mm. Piec przez 3 minuty w temperaturze 230 stopni. Ciasto powinno utworzyć charakterystyczną „bułeczkę”. 
Pierś kurczaka pokroić w paseczki, posypać, solą, słodką papryką i przyprawą kebab. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do miski włożyć pokrojoną sałatę ,pomidory, paprykę pokrojoną w paski, ogórki pokrojone w plastry oraz piórka cebuli. Następnie dodać mięso i wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku.
Gotowe chlebki pita przeciąć do połowy, napełnić farszem i polać ulubionym sosem. 


















2 komentarze: