Ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami



Miało być ciasto a wyszedł nam  tort, ale u nas tak czasem bywa, że miała być zupa a wyszło drugie. Ale najważniejsze żeby było pyszne i cieszyło również oko.  A tak w przypadku tego ciasta jest, chyba przyznacie nam to sami, nic tylko chwytać za łyżeczkę i jeść. 




Składniki:


Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:
200 g truskawek
3 łyżki dżemu truskawkowego
5 łyżek wody

Krem jogurtowy:
750 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
250 g śmietanki 30% lub 36%
350 g umytych, obranych truskawek
2 galaretki truskawkowe

Wierzch:
około 400-500 g umytych, obranych truskawek
2 galaretki truskawkowe


Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40-45 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie, na dwa blaty ciasta. Jeden włożyć z powrotem do blaszki.
Zmiksować na mus truskawki, dżem i wodę. Połowę mikstury równomiernie rozprowadzić po biszkopcie w blaszce.
Obie galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Truskawki pokroić na kawałeczki.
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać go do ostygniętych, lekko już tężejących galaretek, dokładnie wymieszać mikserem (jeśli masa jogurtowa wyjdzie bardzo lejąca, należy ją na jakiś czas wstawić do lodówki, aby trochę zgęstniała). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i razem z pokrojonymi truskawkami dodać do masy jogurtowej.
Połowę kremu jogurtowego wylać na nasączony biszkopt. Następnie nakryć go drugim biszkoptem. Drugi biszkopt nasączyć resztą musu truskawkowego i równomiernie przykryć go pozostałą masą jogurtową.
Truskawki pokroić w plastry i poukładać na wierzchu ciasta, lekko wciskając je w masę jogurtową. Ciasto wstawić do lodówki. Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Ostygnięte, lekko tężejące wylać na wierzch ciasta i z powrotem wstawić je do lodówki na parę godzin.















Komentarze

Popularne posty