piątek, 3 czerwca 2016

Sum w płatkach kukurydzianych z salsą z awokado i pomidorów


Sum jest mniej popularną rybą, może dlatego, że jest trudniej dostępny w sklepach. Częściej można kupić od zaprzyjaźnionego wędkarza, wyfiletować i usmażyć go w płatkach kukurydzianych, a podawać z salsą z awokado i innych warzyw. Przepis godny polecenia.


Składniki:

filet z suma
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 szkl. płatków kukurydzianych
1 awokado
2 pomidory
1 ogórek
1 czerwona cebula
sok z ½ cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia


Filet podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Jajka rozkłócić z musztardą. Płatki kukurydziane pokruszyć. Panierować filety w jajku i płatkach. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. 
Awokado obrać ze skórki i drobno pokroić. Wymieszać z bardzo drobno pokrojonym ogórkiem, pomidorami i cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać salsę do ciepłej ryby. 





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz