środa, 22 czerwca 2016

Puszyste ciasto z truskawkami


Puszyste ciasto z truskawkami tak zwane ciasto na szybko. Szybko się go robi i szybko znika z talerzyka. W sezonie truskawkowym proponujemy z truskawkami, ale będzie również doskonałe z innymi ulubionymi owocami.  



Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki + 1 łyżka 
5 jajek 
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200g masła
500g umytych obranych truskawek
1 cukier waniliowy 
cukier puder do posypania

Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.
Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach.  Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na przez około 55-60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz