Zupa z awokado w towarzystwie tortilli
Awokado raczej kojarzy nam się z sałatkami ewentualnie z pastą na kanapki. A my dzisiaj obalamy mit, że trzeba jeść je świeże. W zasadzie w tej naszej zupie jest oo świeże, tylko zalane gotującą się zupką. Ciekawy smak, ciekawe połączenie, bardzo nowatorskie, aczkolwiek godne polecenia.
Składniki:
Tortillas:
300 g mąki kukurydzianej
150 g mąki pszennej
100 g margaryny
Sól
1,5 szklanki wody
olej
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na niewielkie kulki i zostawić na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na cienkie placki i smażyć na lekko natłuszczonej olejem patelni.
Zupa:
2 l bulionu
3 pomidory lub 1 puszka pomidorów
½ cebuli
1 ząbek czosnku
ser mozzarella
2 awokado
3 papryczki chili
kilka gałązek bazylii i tymianku
Pomidory sparzyć i obrać. Obrane pomidory, cebulę i czosnek zmiksować i przetrzeć przez sito i podgrzewać na patelni. Następnie dodać do bulionu. Na patelni również podgrzać pokrojone na kawałki i oczyszczone z ziaren papryczki. Dodać do zupy i gotować na małym ogniu. Dodać posiekaną bazylię i tymianek. Na talerzach ułożyć pokrojony w kostkę ser, kawałki tortillas i kawałki awokado. Zalać gorącą zupą.
Komentarze
Prześlij komentarz