wtorek, 28 czerwca 2016

Różowy serniczek z truskawkami



Serniczek jest zawsze biały?? Otóż nie bo u nas jest różowy, bo był przygotowywany z myślą o małych księżniczkach. Do tego czerwone truskawki, czerwony tez jest akceptowany przez księżniczki ;).  I tak powstał pyszny deser dla małych dam, chociaż wydaje nam się że te większe tez nim nie pogardzą. 


Składniki:


500 g białego sera zmielonego 
200 g serka homogenizowanego waniliowego
250 ml śmietany 30%
150 g cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
1kg truskawek
3 łyżki żelatyny
250 g herbatników
100 g masła


Masło rozpuścić i zostawić do przestygnięcia. Herbatniki zmiksować w malakserze. Wymieszać herbatniki z masłem. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na dno wysypać herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Wstawić foremkę do lodówki.
Twaróg wymieszać z serkiem homogenizowanym, następnie zmiksować z cukrem pudrem. 400 g truskawek zmiksować w blenderze na mus, odmierzyć 350 ml i dodać do sera. Całość wymieszać. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i wymieszać. Ciągle ubijając wlewać przestygniętą żelatynę.
Masę serowo-truskawkową wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na zastygnięty sernik i zalać gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


















2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I tak tez smakuje, szkoda że truskawki tak szybko się skończyły

    OdpowiedzUsuń