Muffinowe cebulaczki
Tego jeszcze nie było, cebularze w formie muffinek. Jeszcze trochę to nasza sorka będzie zupę w formie muffinek podawała :). Muffinowe cebulaczki to ciekawa propozycja na piknik czy sniadanie do pracy. Taka inna wersja lubelskiego cebularza.
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła lub masła roślinnego
2 całe jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
duża szczypta soli
szczypta cukru
4 średnie cebule
3 łyżki maku
odrobina Vegety
olej
masło do wysmarowania formy
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą , cukrem i jedną łyżką maku. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę, zeszklić na oleju i doprawić Vegetą, dodać 2 łyżki maku i wymieszać. Cebulę przełożyć do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką, i dosyć dokładnie wymieszać Formę wysmarować masłem, ciasto nałożyć do poszczególnych otworów. Piec przez około 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz