wtorek, 7 czerwca 2016

Tarta z rabarbarem i budyniem


Tarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej i nie ważne czy na słodko czy wytrawnie my jesteśmy zakochani w tartach. W połączeniu z rabarbarem i delikatnym i aksamitnym budyniem wzbudza nasz zachwyt. Taką tartę można jeść bez końca.


Składniki:

Ciasto :
250 g mąki 
15 g drożdży
20 g miękkiego masła
30 g cukru
1 szczypta soli
tarta skórka z 1/2 cytryny 
1 jajko 
100 ml mleka

Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru
200 g śmietany
150 ml mleka
1 białko 
400 g młodego rabarbaru

Dodatkowo:
1 żółtko 
1 łyżka mleka
tłuszcz i mąka do wysmarowania formy


Wszystkie składnik na ciasto wymieszać i zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przygotować krem budyniowy: budyń, 20 g cukru i 50 g śmietany wymieszać na gładką masę. Pozostałą śmietanę i mleko zagotować. Powoli dolewać roztwór z budyniem, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, ostudzić. Białka ubić, dodać pozostały cukier. Delikatnie połączyć z kremem budyniowym. Rabarbar umyć, odciąć końcówki. Pokroić na kawałki o długości 2 cm. 2/3 ciasta wyłożyć tortownicę lub formę do tarty. Nakłuć widelcem. Wyłożyć krem. Następnie pokryć go kawałkami rabarbaru. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć radełkiem paseczki i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta. Jajko wymieszać z mlekiem, posmarować ciasto. Piec ok . 30-35 minut w temp. 190 stopni. 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz