środa, 8 czerwca 2016

Kuskus z migdałami i rodzynkami



Kasza kuskus nadaje się zarówno do dań obiadowych jak i deserów. Ma dużo błonnika i więcej białka niż kasza perłowa czy ryz. a poza tym jest prosta w przygotowaniu. my proponujemy ja dziś w wersji słono-słodkiej z dodatkiem kurkumy, rodzynek i migdałów. nasza propozycja może być zarówno samodzielnym np. podwieczorkiem lub dodatkiem do drugiego dania. 


Składniki:


1/4 łyżeczki kurkumy 
100 g kuskusu
1 garść rodzynek 
1 szczypta cynamonu 
sól
10 g masła 
30 g migdałów 


Migdały zalać wrzątkiem pozostawić na około 5 minut i obrać ze skórki. Kurkumę wsypać do kubka. Wlać wrzątek do pełna, wymieszać. Zalać gorącym płynem kuskus, rodzynki i przyprawy. Odstawić na 5 minut. Na patelni rozgrzać masło, Wrzucić kuskus z rodzynkami. Ziarna kaszki rozdrobnić widelcem. Dodać migdały. Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. 












2 komentarze: