Kuskus z migdałami i rodzynkami
Kasza kuskus nadaje się zarówno do dań obiadowych jak i deserów. Ma dużo błonnika i więcej białka niż kasza perłowa czy ryz. a poza tym jest prosta w przygotowaniu. my proponujemy ja dziś w wersji słono-słodkiej z dodatkiem kurkumy, rodzynek i migdałów. nasza propozycja może być zarówno samodzielnym np. podwieczorkiem lub dodatkiem do drugiego dania.
Składniki:
1/4 łyżeczki kurkumy
100 g kuskusu
1 garść rodzynek
1 szczypta cynamonu
sól
10 g masła
30 g migdałów
Migdały zalać wrzątkiem pozostawić na około 5 minut i obrać ze skórki. Kurkumę wsypać do kubka. Wlać wrzątek do pełna, wymieszać. Zalać gorącym płynem kuskus, rodzynki i przyprawy. Odstawić na 5 minut. Na patelni rozgrzać masło, Wrzucić kuskus z rodzynkami. Ziarna kaszki rozdrobnić widelcem. Dodać migdały. Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do mięs.
fajny przepis!
OdpowiedzUsuńZgadza się, fajny dodatek zwłaszcza do drobiu
Usuń