sobota, 11 czerwca 2016

Kurczak z rabarbarem



Ciasto z rabarbarem, kompot z rabarbaru, rabarbarowe muffiny, teraz nadszedł czas na rabarbar z czymś bardziej konkretnym. Proponujemy zatem kurczaka z rabarbarem. Soczysta pierś z kurczaka w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem i słodka śmietanką z miodem tworzą poezję smaków. Kto nie jadł niech żałuje. 




Składniki:


500 g fileta z kurczaka
100 g rabarbaru
200 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki miodu
1 pęczek melisy
50 g masła
sól
pieprz


Kurczaka umyć i pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Rabarbar umyć i drobno posiekać. Mięso usmażyć na maśle, następnie wymieszać z rabarbarem i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Miód wymieszać ze śmietanką i lekko całość podgrzać. Zalać nimi kurczaka. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać posiekaną melisą.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz