wtorek, 14 czerwca 2016

Pieczone jabłka z kaszą jaglaną



Jak już wspominaliśmy, jabłek ci u nas dostatek. Staramy się z nich robić niecodzienne potrawy, by zachęcić Was do spożywania tych polskich zdrowych owoców. Dziś pieczone jabłka w połączeniu z kaszą jaglaną, która powoli wraca do łaski. Razem tworzą doskonały, aromatyczny  i pożywny deser dla całej rodziny. 

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka 
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
szczypta cynamonu
4 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki suszonej żurawiny
miód
dżem żurawinowy


Kaszę jaglaną przepłukać, następnie włożyć do małego rondelka. Dodać mleko, cukier waniliowy, cynamon oraz szczyptę soli i gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu około 12 – 15 minut, aż kasza wchłonie płyn. W międzyczasie odciąć wierzch jabłek i wydrążyć środek skropić wnętrze sokiem z cytryny. Do ciepłej, ugotowanej kaszy dodać suszoną żurawiną i dokładnie wymieszać. Do każdego wydrążonego jabłka włożyć kilka łyżek kaszy, następnie przykryć odciętym wierzchem jabłka. Jabłka ułożyć na papierze do pieczenia i zapiekać przez 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż jabłka będą miękkie. Podnieść wierzch jabłka, polać miodem oraz  łyżeczką dżemu żurawinowego i z powrotem przykryć.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz