czwartek, 2 czerwca 2016

Ciasto z rabarbarem podawane z lodami



Kto powiedział, że tylko szarlotką może być podawana na ciepło z lodami? na pewno nie my :). Pachnące, gorące, lekko kwaskowate ciasto z rabarbarem podane z gałką lodów waniliowych z powodzeniem może zastąpić szarlotkę, i zachwycić naszych gości. 

 
Składniki:


2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
kostka masła
3 żółtka
łyżka gęstej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg rabarbaru
6 łyżek cukru + na kruszonkę
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
lody waniliowe


Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę.
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Posypać kawałki rabarbaru mieszanką mąki i cukru (3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki) i odstawić na kilkanaście minut.
Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło. Wszystko razem pocierać dłońmi, tak aby masło przybrało formę małych kuleczek otoczonych mąką i cukrem.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać rabarbar, a następnie posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Podawać ciepłe z gałką lodów waniliowych.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz