piątek, 24 czerwca 2016

Sałatka z granatem, parmezanem i truskawkami


No takie cuda to tylko u nas. Sałatka wytrawna z dodatkiem naszych polskich wspaniałych truskawek. A że sezon na nie krótki to maksymalnie należy wykorzystać je, dosłownie wycisnąć każdą kropelkę z tych soczystych owoców i zajadać się nimi każdego dnia sezonu. A jak znudzą Wam się kluski z truskawkami to sięgnijcie level wyżej i zaskoczcie swoich gości taką oto sałatką.


Składniki:

1 mieszanka sałat lub ulubiona sałata
50 g płatków migdałowych
250 g truskawek
½ owocu granatu
40 g parmezanu
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny


Sałatę porwać na małe kawałki i ułożyć na talerzu. Do sałaty ziarenka granatu, zrumienione na suchej patelni płatki migdałowe i pokrojone truskawki. Całość posypać parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Ocet balsamiczny gotować na małym ogniu aż do zmniejszenia jego objętości o połowę. Po zestawieniu z ognia dodać miód, sok z cytryny i oliwę. Wymieszać, ostudzić i polać sałatkę. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz