czwartek, 16 czerwca 2016

Domowy budyń waniliowy z malinami i czekoladą



Doskonały domowy deser w sezonie malinowym. Bez chemii i konserwantów. Zarówno dla dzieci jak i dorosłych.  Ci co na diecie mogą pominąć czekoladę i zmniejszyć ilość cukru, słodyczy dodadzą rumiane maliny dojrzewające w gorącym, upalnym słońcu. Zatem do dzieła kochani nie ma na co czekać.





Składniki:


900 mleka
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g malin
1 łyżka tartej czekolady
listki mięty lub melisy


Do rondla wlać 700 ml mleka, zagotować z 3 łyżkami cukru. Pozostałe mleko wlać  do miski, dodać żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę – wymieszać za pomocą rózgi. Na gotujące mleko wlać zawartość z miski i energicznie mieszać stale gotując na małym ogniu do uzyskania gęstego budyniu. W pucharkach na dnie układać po kilka malin, zalać gorącym budyniem na który zetrzeć gorzką czekoladę, na wierzchu ułożyć kolejne maliny i udekorować świeżą mięta lub melisą Deser można podawać na gorąco i na zimno.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz