czwartek, 9 czerwca 2016

Kotlet szwajcarski cordon blue a'la Natka



Klasyczny cordon bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim. Jest to panierowany filet (zazwyczaj z cielęciny) z " kieszonką" wypełnioną serem i szynką. Nasza Natka proponuje te kotleciki w swojej wersji z fileta z kurczaka z dodatkiem szynki i sera, a smak „podkręca” musztardą.



Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
4 plastry żółtego ser
4 plastry szynki
musztarda
przyprawa do drobiu 
1 szklanka bułki tartej
1 jajko
olej do smażenia

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić w poprzek tak, by wyszły  cztery kotlety. Rozbić na cienkie plastry, posypać przyprawą do drobiu i posmarować z jednej strony musztardą. Na każdym kawałku mięsa układać plaster żółtego sera i szynkę. Kotlety złożyć na pół i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Na patelni rozgrzać olej. Kotlety panierować w roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Smażyć na małym ogniu na złoto z obu stron.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz