Rosół wietnamski

To nie jest klasyczny, polski rosół, ale uważamy, że chociaż niczym nie przypomina klasyka niedzielnych obiadów to jest wart naszej uwagi. Doskonale rozgrzewa, delikatnie zabielony mleczkiem kokosowym i ma świetnie zachowane proporcje kwaśno-pikantne. Genialna propozycja dla osób podchodzących do kulinariów nie banalnie, a wprost przeciwnie lubiących zabawę i nowe wyzwania kuchenne.

Składniki:

2 filety z kurczaka 
2 cebule 
1 ostra papryczka 
1 limonka 
25 dag szpinaku 
400 ml mleczka kokosowego 
1 łyżka curry 
½ szklanki bulionu drobiowego 
sól do smaku 


Mięso pokroić na kawałki, cebulę i papryczkę drobno posiekać, a limonkę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce. Podgrzać ½ mleczka kokosowego, dodać cebulę z papryczką, startą skórkę z limonki, pokrojone mięso, curry i dusić około 5 minut. Następnie wlać bulion, resztę mleczka kokosowego i gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać szpinak , podgotować 5 minut i doprawić do smaku.







Komentarze

Popularne posty