niedziela, 30 listopada 2014

Rosół wietnamski

To nie jest klasyczny, polski rosół, ale uważamy, że chociaż niczym nie przypomina klasyka niedzielnych obiadów to jest wart naszej uwagi. Doskonale rozgrzewa, delikatnie zabielony mleczkiem kokosowym i ma świetnie zachowane proporcje kwaśno-pikantne. Genialna propozycja dla osób podchodzących do kulinariów nie banalnie, a wprost przeciwnie lubiących zabawę i nowe wyzwania kuchenne.

Składniki:

2 filety z kurczaka 
2 cebule 
1 ostra papryczka 
1 limonka 
25 dag szpinaku 
400 ml mleczka kokosowego 
1 łyżka curry 
½ szklanki bulionu drobiowego 
sól do smaku 


Mięso pokroić na kawałki, cebulę i papryczkę drobno posiekać, a limonkę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce. Podgrzać ½ mleczka kokosowego, dodać cebulę z papryczką, startą skórkę z limonki, pokrojone mięso, curry i dusić około 5 minut. Następnie wlać bulion, resztę mleczka kokosowego i gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać szpinak , podgotować 5 minut i doprawić do smaku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz