Rosół wietnamski
To nie jest klasyczny, polski rosół, ale uważamy, że chociaż niczym nie przypomina klasyka niedzielnych obiadów to jest wart naszej uwagi. Doskonale rozgrzewa, delikatnie zabielony mleczkiem kokosowym i ma świetnie zachowane proporcje kwaśno-pikantne. Genialna propozycja dla osób podchodzących do kulinariów nie banalnie, a wprost przeciwnie lubiących zabawę i nowe wyzwania kuchenne.
Składniki:
Składniki:
2 filety z kurczaka
2 cebule
1 ostra papryczka
1 limonka
25 dag szpinaku
400 ml mleczka kokosowego
1 łyżka curry
½ szklanki bulionu drobiowego
sól do smaku
2 cebule
1 ostra papryczka
1 limonka
25 dag szpinaku
400 ml mleczka kokosowego
1 łyżka curry
½ szklanki bulionu drobiowego
sól do smaku
Mięso pokroić na
kawałki, cebulę i papryczkę drobno posiekać, a limonkę sparzyć i zetrzeć skórkę
na tarce. Podgrzać ½ mleczka kokosowego, dodać cebulę z papryczką, startą
skórkę z limonki, pokrojone mięso, curry i dusić około 5 minut. Następnie wlać
bulion, resztę mleczka kokosowego i gotować jeszcze około 15 minut. Na koniec
dodać szpinak , podgotować 5 minut i doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz