wtorek, 11 listopada 2014

Pasta tahini


 Pasta tahini inaczej masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak. Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. I w związku z tym, że domowa produkcja hummusu wymogła na nas sporządzenia tej pasty prezentujemy ją Państwu, abyście mogli sobie sami wyprodukować w domu swój hummus, nie martwiąc się gdzie zaopatrzycie się w ten składnik.



Składniki: 

10 czubatych łyżek ziaren sezamu, tj. około 150 g
2 łyżki oliwy extra vergin
2 łyżki oleju sezamowego
woda źródlana


Sezam uprażyć na suchej patelni, uważać, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki i przez to niezjadliwy. Po wystudzeniu połączyć z resztą składników i zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Konsystencja pasty powinna być zbliżona do gęstej śmietany, należy ją regulować ilością wody. Gotową pastę można przechowywać kilka dni w szczelnym pojemniku w lodówce. Z tej porcji otrzymamy około 20 dag gotowej pasty, akurat do naszego hummusu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz