sobota, 8 listopada 2014

Słone paluszki lub krakersy

Zalewającej nas fali sztucznych przekąsek mówimy stanowcze nie!! I sami postanowiliśmy wypiec nasze paluszki, krakersy, używając do tego niewielu składników i kilku dodatków. Wam też polecamy wypróbować ten prosty, tani przepis i cieszyć się przekąskami własnoręcznie wykonanymi. Próbujcie różnych dodatków, bo my mamy już swoje ulubione. Aaaa nasze paluszki i krakersy są super, bo można dość długo je przechowywać, także do dzieła ;)

Składniki:

1 szklanka  mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
10 dag masła lub margaryny
60 ml wody
dodatki: sól, cukier, sezam, zioła, ser, mak (do wyboru)


Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać masło i posiekać  tak jak na ciasto kruche. Na koniec dodać wodę i wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić na porcje w zależności, ile chcemy dodatków.
Każdą porcje osobno zagnieść z wybranym dodatkiem i rozwałkować, ciąć  rozwałkowane ciasto na 0,5 cm paski tworząc paluszki lub wycinać dowolnymi foremkami krakersy. Układać na blasze i piec w temp. 180 stopni do uzyskania złotego koloru (średnio ok. 15-20 min).



Paluszki 




Krakersy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz