Leśny mech
Do tego ciasta dorastaliśmy mniej więcej rok. I stało się, dojrzeliśmy i okazało się rewelacyjne. Wprost nie do opisania słowami ludzkimi. Po prostu rewelacja, nie dość, że są w nim truskawki (które notabene uwielbiamy nawet mrożone), to jeszcze ubita śmietanka, a do tego jeszcze jego wygląd. Normalnie legowisko Shreka. Koniecznie musicie spróbować.
Składniki :
Ciasto (tortownica 25 cm):
400 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
4 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
olejek waniliowy
2 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozmrożony szpinak dokładnie odsączyć z wody. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie dodać olejek waniliowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać szpinak i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Ciasto urośnie z górką, którą po wystudzeniu należy odciąć i rozkruszyć.
Truskawkowy mus:
450 g truskawek (mogą być mrożone)
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozprowadzone w 3-4 łyżkach wody
Truskawki podgrzać, tak aby zaczęły się delikatnie rozpadać. Dodać mąkę rozprowadzoną w wodzie i całość szybko wymieszać, aby nie utworzyły się grudki. Gotować razem przez kilka minut. Jeśli truskawki nie rozpadną się do końca, całość można zmiksować blenderem. Przestudzić.
Śmietanowe nadzienie:
500 g śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
4 łyżki cukru pudru
1 pełna łyżeczka żelatyny
1/8 szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuścić w 1/8 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia (pilnując, aby nie wystudziła się całkowicie). Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę.
Kolor ma obłędny! Rewelacyjne ciacho :)
OdpowiedzUsuńW smaku też niczego sobie ;)
Usuń