czwartek, 20 listopada 2014

Zupa paprykowo - pomidorowa z nutą tymianku


Zupa jak sama nazwa wskazuje jest mocno paprykowa i pomidorowa z delikatną nutką tymianku. A, że Tymiankowy szlak jest od nas blisko, dlatego proponujemy zioła, bo są zdrowe i nadają ciekawy smak potrawom.



Składniki :

1 litr bulionu
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego 
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 mała czerwona cebula 
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka chili 
1 łyżeczka tymianku
dodatkowo do zagęszczenia zupy torebka ugotowanego ryżu
śmietana 18%
3 łyżki oliwy z oliwek 


Rozgrzać oliwę, dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę, Przesmażyć. Marchewkę i pietruszkę obrać umyć i pokroić dodać do bulionu wraz z pokrojonym porem i gotować do miękkości następnie dodać przysmażoną cebulę razem z pomidorami. Paprykę upiec, ściągnąć skórkę, drobno pokroić i dodać do zupy, gotować około 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Dodać zahartowaną śmietanę. Podawać z ryżem. 









1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis, mam akurat zrobioną pomidorową, podrasuję ją Twoimi przyprawami i zobaczymy, co będzie :)

    OdpowiedzUsuń