środa, 26 listopada 2014

Surówka z rzepy

Rzepa czarna to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, nie na darmo mawia się, że "zdrowy jak rzepa". Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogate w cenne związki siarki. W momencie rozdrabniania bulwy glikozydy ulegają rozpadowi. Powstają wówczas lotne związki – izosiarkocyjanidy, zwane olejkami gorczycznymi, o specyficznym smaku i ostrym zapachu. Mają one bardzo silne działanie – intensywnie zwiększają ukrwienie skóry, pobudzają wydzielanie śliny, soków trawiennych i żółci. Rzepa zawiera też fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. W bulwach rzepy jest również rafanina i rafanol (związki siarkowe) o działaniu odkażającym i przeciwłojotokowym, a ponadto cukry, enzymy, duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne – głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu. Taka kombinacja cennych składników sprawia, że rzepa ma liczne zastosowania. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Pomaga przy kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych, kamicy moczowej i niedokrwistości, a sok stosowany do nacierań – przy nerwobólach i zapaleniu korzonków.* Jaki z tego wniosek, a no jeden jedzmy rzepę, bo źródło zdrowia!!


Składniki:

1 czarna rzepa
1 jabłko
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
sól
pieprz


Rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko obrać zetrzeć również na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać jabłko z rzepą, dodać śmietanę a następnie cukier, sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszać. 










* informacje pochodzą ze strony internetowej: http://www.poradnikzdrowie.pl/

2 komentarze:

  1. podobną robiła mi babcia w dzieciństwie - wtedy jej nie znosiłam, teraz wręcz przeciwnie

    OdpowiedzUsuń