Sznycle z indyka z żurawiną
Pyszne danie z indyka, a niezwykle wytworne, a przy tym bardzo proste. Polacy indyka mało jedzą, a indyk to bardzo dobre mięso i dlatego z ręką na sercu serdecznie polecamy spróbować i rozsmakować się w sznyclach z żurawiną.
400
g sznycli z indyka
¾
szkl suszonej żurawiny
¾
szkl bulionu
1
łyżka miodu
1
łyżka octu balsamicznego
1,5
łyżki przyprawy do indyka
½
łyżeczki suszonej chili
20
ml oleju
4
łyżki mąki
sól
Sznycle
lekko rozbić, oprószyć sola i przeprawa do indyka. Przyprawione mięso obtoczyć
w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Na rozgrzaną patelnie po smażeniu mięsa
wrzucić żurawinę. Po chwili dodać miód, ocet balsamiczny i chili. Kiedy całość
zacznie wrzeć, dodać bulion i zredukować płyn do minimum. W razie potrzeby doprawić
solą. Usmażone sznycle polać gotowym sosem żurawinowym.
Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie!!
Usuń