wtorek, 4 listopada 2014

Sznycle z indyka z żurawiną


Pyszne danie z indyka, a niezwykle wytworne, a przy tym bardzo proste. Polacy indyka mało jedzą, a indyk to bardzo dobre mięso i dlatego z ręką na sercu serdecznie polecamy spróbować i rozsmakować się w sznyclach z żurawiną.


Składniki:

400 g sznycli z indyka
¾ szkl suszonej żurawiny
¾ szkl bulionu
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1,5 łyżki przyprawy do indyka
½ łyżeczki suszonej chili
20 ml oleju
4 łyżki mąki
sól


Sznycle lekko rozbić, oprószyć sola i przeprawa do indyka. Przyprawione mięso obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Na rozgrzaną patelnie po smażeniu mięsa wrzucić żurawinę. Po chwili dodać miód, ocet balsamiczny i chili. Kiedy całość zacznie wrzeć, dodać bulion i zredukować płyn do minimum. W razie potrzeby doprawić solą. Usmażone sznycle polać gotowym sosem żurawinowym. 













2 komentarze: