środa, 12 listopada 2014

Wyborne naleśniki

Naleśniki w wersji obiadowo - kolacyjnej, stanowią świetny posiłek dla fanów naleśników na słono. Ciekawa propozycja do przygotowania wcześniej i tylko podgrzania w ostatniej chwili. Dodatek szpinaku i nieodzownego do niego czosnku powoduje, że danie jest trafione w punkt. Zresztą oceńcie sami... 

Składniki dla ok 4-5 osób:

Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
ok 1,5 szklanki  mąki
szczypta soli
1 łyżka oleju

Farsz :
1 filet z kurczaka
przyprawa kucharek
4 -5 ząbków czosnku
szpinak mrożony 400 g
1 łyżka śmietany 18%
10 dag białego sera twarogowego
sól 
pieprz
1 łyżka masła

Sos beszamelowy:
3 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
sól


Z podanych składników  zrobić ciasto naleśnikowe, na koniec dodając ubite białka. Usmażyć około 8 naleśników. Fileta pokroić w paski, oprószyć przyprawami i natrzeć 2 ząbkami rozgniecionego czosnku. Usmażyć na rumiano. Na maśle podsmażyć pozostały rozgnieciony czosnek, dodać szpinak, sól. Smażyć ok 15 min. Następnie dodać śmietanę i ser biały, dusić kilka minut. Na koniec doprawić do smaku pieprzem. W rondelku z grubym dnem podgrzać masło i mąkę na złoty kolor. Wlać mleko energicznie mieszając, do momentu zgęstnienia. Doprawić solą i gałką. Naleśniki smarować sosem po ok 2-3 łyżki, szpinakiem, ułożyć na środek mięso i zwinąć w rulon. Gotowe naleśniki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać pozostałym sosem. Zapiekać ok 15 min w 180°C (można posypać żółtym serem).


















2 komentarze:

  1. To musi być pyszne!Uwielbiam naleśniki i szpinak,mniam,aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. He he musi musi i takie jest, też uwielbiamy szpinak w rożnych postaciach

    OdpowiedzUsuń