Wyborne naleśniki
Naleśniki w wersji obiadowo - kolacyjnej, stanowią świetny posiłek dla fanów naleśników na słono. Ciekawa propozycja do przygotowania wcześniej i tylko podgrzania w ostatniej chwili. Dodatek szpinaku i nieodzownego do niego czosnku powoduje, że danie jest trafione w punkt. Zresztą oceńcie sami...
Składniki dla ok 4-5 osób:
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
ok 1,5 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka oleju
Farsz :
1 filet z kurczaka
przyprawa kucharek
4 -5 ząbków czosnku
szpinak mrożony 400 g
1 łyżka śmietany 18%
10 dag białego sera twarogowego
sól
pieprz
1 łyżka masła
Sos beszamelowy:
3 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
sól
Składniki dla ok 4-5 osób:
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
ok 1,5 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka oleju
Farsz :
1 filet z kurczaka
przyprawa kucharek
4 -5 ząbków czosnku
szpinak mrożony 400 g
1 łyżka śmietany 18%
10 dag białego sera twarogowego
sól
pieprz
1 łyżka masła
Sos beszamelowy:
3 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
sól
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, na koniec dodając ubite białka. Usmażyć około 8 naleśników. Fileta pokroić w paski, oprószyć przyprawami i natrzeć 2 ząbkami rozgniecionego czosnku. Usmażyć na rumiano. Na maśle podsmażyć pozostały rozgnieciony czosnek, dodać szpinak, sól. Smażyć ok 15 min. Następnie dodać śmietanę i ser biały, dusić kilka minut. Na koniec doprawić do smaku pieprzem. W rondelku z grubym dnem podgrzać masło i mąkę na złoty kolor. Wlać mleko energicznie mieszając, do momentu zgęstnienia. Doprawić solą i gałką. Naleśniki smarować sosem po ok 2-3 łyżki, szpinakiem, ułożyć na środek mięso i zwinąć w rulon. Gotowe naleśniki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać pozostałym sosem. Zapiekać ok 15 min w 180°C (można posypać żółtym serem).
To musi być pyszne!Uwielbiam naleśniki i szpinak,mniam,aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńHe he musi musi i takie jest, też uwielbiamy szpinak w rożnych postaciach
OdpowiedzUsuń