czwartek, 27 listopada 2014

Karkówka na kapuście


Danie prawie jednogarnkowe, bo wystarczy dodatek skrobiowy, czyli np. ziemniaki, kasza gryczana czy jęczmienną lub ryż. Niewiele pracy, kilka składników i mamy genialne danie, a w dodatku nie smażone, tylko pieczone.


Składniki:

1 kg karkówki
1 kg kapusty kiszonej
puszka ananasów
ziele angielskie, liść laurowy
kilka ząbków czosnku
sól
pieprz czarny i ziołowy
kminek
ulubione przyprawy (papryka czerwona, chili, gałka muszkatołowa)


Karkówkę umyć, pokroić na plastry grubości około 1 cm, obsypać przyprawami, można skropić kilkoma kroplami oleju rzepakowego, dodać ziele, liść laurowy i czosnek pokrojony w plastry i zostawić w lodówce na około 12 godzin. Kapustę odcisnąć, jeżeli jest bardzo kwaśna wypłukać w wodzie i odcisnąć. Układać w dużym naczyniu żaroodpornym kapustę posypaną kminkiem, na wierch plastry karkówki i pokrojonego w cząstki ananasa. Podlać sokiem z ananasa i piec pod przykryciem około 1,5 - 2 godzin w temp.180°C. Podawać z ulubionym dodatkiem skrobiowym, surówka nie jest wymagana.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz