Nieco inna pomidorowa
Pomidorowa ze świeżych pomidorów, smakuje jeszcze lepiej, chociaż kolor ma niekoniecznie czerwony. Pyszna, zdrowa i na pewno posmakuje rodzinie. A w związku z tym, że jest z dobrych i soczystych polskich pomidorów zagości na stałe w jadłospisach.
Składniki:
Składniki:
2
skrzydełka
4
dojrzałe pomidory
1
duża cebula
3
łyżki masła
3
łyżki śmietany
2
łyżki mąki
łyżeczka
cukru
garść
ryżu
sól,
pieprz
Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą i
ugotować do miękkości, w międzyczasie szumując. Dodać ryż i ugotować do
miękkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przełożyć do rondelka, dodać
masło i rozgotować, lekko wystudzić i zblendować lub przetrzeć przez sito.
Dodać do wywaru, mąkę połączyć ze śmietaną, zahartować i połączyć. Doprawić do
smaku cukrem, solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekać i posypać zupę.
Komentarze
Prześlij komentarz