poniedziałek, 24 listopada 2014

Nieco inna pomidorowa

Pomidorowa ze świeżych pomidorów, smakuje jeszcze lepiej, chociaż kolor ma niekoniecznie czerwony. Pyszna, zdrowa i na pewno posmakuje rodzinie. A w związku z tym, że jest z dobrych i soczystych polskich pomidorów zagości na stałe w jadłospisach. 



Składniki:

2 skrzydełka
4 dojrzałe pomidory
1 duża cebula
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
łyżeczka cukru
garść ryżu
sól, pieprz

Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości, w międzyczasie szumując. Dodać ryż i ugotować do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przełożyć do rondelka, dodać masło i rozgotować, lekko wystudzić i zblendować lub przetrzeć przez sito. Dodać do wywaru, mąkę połączyć ze śmietaną, zahartować i połączyć. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekać i posypać zupę.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz