niedziela, 9 listopada 2014

Ciasto z dynią


Sezon na dynie w pełni. Dojrzałe pomarańczowe warzywo możemy wykorzystać również w pieczeniu ciasta. Ciasta zwykłego, prostego wręcz codziennego. Kilka składników i pyszny deser mamy gotowy. 


Składniki:            

2 szklanki miąższu z dyni
2 szklanki maki
¾ szklanki cukru
3 jaja
5 łyżeczek cynamonu
cukier waniliowy
¾ szklanki oleju
1 łyżeczka sody
garść orzechów włoskich


Jajka ubić z cukrem na gładką puszysta masę, następnie dodać mąkę, olej, cukier waniliowy, sodę i cynamon. Całość miksować i gdy się połączy dodać posiekany lub starty i odsączony miąższ z dyni i drobno pokrojone orzechy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec około 40-45 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 






1 komentarz: