Ciasto z dynią
Sezon na dynie w pełni. Dojrzałe pomarańczowe warzywo możemy wykorzystać również w pieczeniu ciasta. Ciasta zwykłego, prostego wręcz codziennego. Kilka składników i pyszny deser mamy gotowy.
Składniki:
2 szklanki miąższu z dyni
2 szklanki maki
¾ szklanki cukru
3 jaja
5 łyżeczek cynamonu
cukier waniliowy
¾ szklanki oleju
1 łyżeczka sody
garść orzechów włoskich
Jajka ubić z cukrem na gładką puszysta
masę, następnie dodać mąkę, olej, cukier waniliowy, sodę i cynamon. Całość
miksować i gdy się połączy dodać posiekany lub starty i odsączony miąższ z dyni
i drobno pokrojone orzechy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej
papierem do pieczenia blaszki i piec około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Mmm, musiało smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń