piątek, 28 listopada 2014

Piankowe ciastko


Eleganckie ciasto bez pieczenia, od niechcenia je zrobicie i wnet się nim posilicie. Na imieniny czy urodziny, wywoła uśmiech na twarzach całej rodziny. Dla cioci Stasi, Basi czy Ani każdą o palpitacje serca podejrzewamy... po tym ciastku oczywiście ;)  


Składniki:

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
200 g masła

Pianka:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (411 g)
2 galaretki pomarańczowe
50 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:
2 paczki okrągłych biszkoptów


Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć ciasno biszkoptami. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka rozpuścić budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń z cukrem. Ugotowany budyń zdjąć z palnika, dodać galaretki truskawkowe (proszek) i wymieszać. Budyń z galaretką wystudzić.
Masło zmiksować na puch, następnie cały czas miksując dodawać porcjami budyń z galaretką. Masę budyniową wyłożyć na biszkopty w tortownicy. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje wyłożyć na niej pozostałe biszkopty (zostawiając odstępy między biszkoptami).
Mleko skondensowane przelać do miski i miksować chwilę na najwyższych obrotach miksera, następnie dodać przestudzone galaretki pomarańczowe i zmiksować, do połączenia składników i napowietrzenia masy. Piankę wyłożyć na biszkoptach. Ciasto wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem wierzch ciasta posypać startą mleczną czekoladą.
















3 komentarze:

  1. REWELACYJNE ,LEKKIE CIACHO;ZNAM TEN SMAK;MOJA MAMA ROBI PODOBNE;) ZAPRASZAM NA COŚ TRUDNIEJSZEGO;''SERNIK Z MIODOWYMI ROLADKAMI'' POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas stopień trudności ciasta zależy od klasy, a to akurat robiła klasa pierwsza... Gratulujemy im.
      PS. Trudniejsze ciasta robią starsze klasy ;)

      Usuń