Sernik Patrycji
Niby sernik, a nie do końca, niby ciasto czekoladowe i również w smaku nie do końca.. połączenie tych dwóch wiodących składników powoduje, że ciasto w smaku jest niepodobne zupełnie do niczego. Ale jakie pyszne ;)
Składniki
Spód:
15
dag czekoladowych herbatników
3
łyżki masła
Herbatniki
pokruszyć, zmiksować z masłem, blaszkę wyłożyć papierem, masą, a następnie zapiec
10 minut w 180oC.
Masa:
1
kg twarogu
3
łyżki mąki
15
dag cukru
4
jaja
150 ml
śmietany 18%
cukier
waniliowy
po
10 dag czekolady: białej, mlecznej, gorzkiej
4
łyżki śmietany
Twaróg zmielić, dodać śmietanę, jaja, cukier i waniliowy oraz mąkę. Czekolady rozpuścić w 3 garnuszkach, dodając po 1 łyżce śmietany do czekolady białej i mlecznej, a do gorzkiej 2 łyżki, ostudzić. Twaróg podzielić na 3 części i połączyć z masami czekoladowymi, wylać do blaszki (20x35) począwszy od masy białej, następnie mleczną, a na końcu gorzką. Piec 15 minut w 180°C, zmniejszyć do 160°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Ostudzić w piekarniku, schłodzić przez przynajmniej 4 godziny.
Takiego jeszcze nigdy nie próbowałam. Fantastyczny! :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, jest obłędny, pozdrawiamy!!
Usuń