czwartek, 6 listopada 2014

Sernik Patrycji



Niby sernik, a nie do końca, niby ciasto czekoladowe i również w smaku nie do końca.. połączenie tych dwóch wiodących składników powoduje, że ciasto w smaku jest niepodobne zupełnie do niczego. Ale jakie pyszne ;)


Składniki

Spód:
15 dag czekoladowych herbatników
3 łyżki masła

Herbatniki pokruszyć, zmiksować z masłem, blaszkę wyłożyć papierem, masą, a następnie zapiec 10 minut w 180oC.

Masa:
1 kg twarogu
3 łyżki mąki
15 dag cukru
4 jaja
150 ml śmietany 18%
cukier waniliowy
po 10 dag czekolady: białej, mlecznej, gorzkiej
4 łyżki śmietany


Twaróg zmielić, dodać śmietanę, jaja, cukier i waniliowy oraz mąkę. Czekolady rozpuścić w 3 garnuszkach, dodając po 1 łyżce śmietany do czekolady białej i mlecznej, a do gorzkiej 2 łyżki, ostudzić. Twaróg podzielić na 3 części i połączyć z masami czekoladowymi, wylać do blaszki (20x35) począwszy od masy białej, następnie mleczną, a na końcu gorzką. Piec 15 minut w 180°C, zmniejszyć do 160°C  i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Ostudzić w piekarniku, schłodzić przez przynajmniej 4 godziny.















2 komentarze:

  1. Takiego jeszcze nigdy nie próbowałam. Fantastyczny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, jest obłędny, pozdrawiamy!!

      Usuń