poniedziałek, 17 listopada 2014

Żeberka w sosie musztardowo-koperkowym

Dobre żeberka nie są złe, a szczególnie te w sosie z dodatkiem ostrej i wyrazistej musztardy i delikatnego koperku, który nadaje potrawie lekki posmak wiosny. Danie nie wymagające dużego nakładu pracy, a w smaku jest genialne. Polecamy na zwykły i niezwykły obiad w gronie rodziny i przyjaciół.


Składniki:
1 kg żeberek extra
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka vegety
2 cebule
3 łyżeczki musztardy ( dowolny rodzaj)
1,5 łyżki mąki
1 pęczek koperku

Żeberko opłukać, podzielić na porcje. Obgotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, vegetą do smaku i jedną cebulą w całości. Następnie przełożyć mięso do głębokiej patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podlać pozostałym wywarem i dusić kilka minut, uzupełniając wyparowany wywar, tak by przykrywał nieco mięso. Dodać musztardę i mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagęścić nią sos. Na koniec dodać posiekany koperek. 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz