piątek, 7 listopada 2014

Langos węgierskie placki


Proste, szybkie. Do sosu, farszu, czy po prostu ketchupu. Tylko fantazja nas ogranicza w stosowaniu dodatków do tych pysznych i puchatych placuszków. Doskonałe na gorąco, na zimno również, lub po podgrzaniu w dzień następny.

Składniki:

60-70  dag mąki
5 dag drożdży
500 ml mleka
4-5 szt. ugotowanych ziemniaków
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
4-5 łyżek oleju
olej do smażenia
ketchup
20 dag żółtego sera


Drożdże z solą i cukrem rozpuścić w szklance ciepłego mleka. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść, dodać do mąki, wlać drożdże, dodać olej, pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godz. Po wyrośnięciu z ciasta odrywać kawałki, formować w rękach cienkie placki i wrzucać na głęboki tłuszcz. Podawać polane ketchupem i posypane żółtym serem.  









3 komentarze: