Langos węgierskie placki
Proste, szybkie. Do sosu, farszu, czy po prostu ketchupu. Tylko fantazja nas ogranicza w stosowaniu dodatków do tych pysznych i puchatych placuszków. Doskonałe na gorąco, na zimno również, lub po podgrzaniu w dzień następny.
Składniki:
60-70 dag mąki
5
dag drożdży
500
ml mleka
4-5
szt. ugotowanych ziemniaków
1
łyżka cukru
1
łyżka soli
4-5
łyżek oleju
olej
do smażenia
ketchup
20
dag żółtego sera
Drożdże z solą i cukrem rozpuścić w
szklance ciepłego mleka. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść, dodać do
mąki, wlać drożdże, dodać olej, pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Odstawić na
około 1 godz. Po wyrośnięciu z ciasta odrywać kawałki, formować w rękach
cienkie placki i wrzucać na głęboki tłuszcz. Podawać polane ketchupem i
posypane żółtym serem.
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba spróbować, tanie, proste i po prostu pyszne!! pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń