Jesienne ciasteczka
Pyszne, kruche i jesienne, a dlaczego jesienne. Ponieważ są śliwki, a śliwki tylko jesienią mamy. Świetne ciastka do kawy i herbaty, a tak proste w wykonaniu, że nawet dziecko dało by radę.
Składniki:
25 dag margaryny
40 dag mąki
25 dag cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag mielonych orzechów
10 dag mlecznej czekolady
5 czerwonych śliwek renklod
Margarynę utrzeć z dodatkiem cukru na gładki krem w trakcie ucierania dodać jajka (jak się zważy, nie szkodzi, po dodaniu mąki, będzie oki). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie cały czas ucierając dodać do porcjami do kremu. Kiedy ciasto jest gładkie to ostrożnie połączyć je z mielonymi orzechami, posiekaną czekoladą i śliwkami pokrojonymi w kosteczkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką kłaść małe ciastka lekko je spłaszczając. Piec około 10-15 minut w temperaturze 170°C, po upieczeniu przestudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz