Jesienne ciasteczka


Pyszne, kruche i jesienne, a dlaczego jesienne. Ponieważ są śliwki, a śliwki tylko jesienią mamy. Świetne ciastka do kawy i herbaty, a tak proste w wykonaniu, że nawet dziecko dało by radę.


Składniki:

25 dag margaryny 
40 dag mąki 
25 dag cukru 
3 jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
10 dag mielonych orzechów 
10 dag mlecznej czekolady 
5 czerwonych śliwek renklod 

Margarynę utrzeć z dodatkiem cukru na gładki krem w trakcie ucierania dodać jajka (jak się zważy, nie szkodzi, po dodaniu mąki, będzie oki). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie cały czas ucierając dodać do porcjami do kremu. Kiedy ciasto jest gładkie to ostrożnie połączyć je z mielonymi orzechami, posiekaną czekoladą i śliwkami pokrojonymi w kosteczkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką kłaść małe ciastka lekko je spłaszczając. Piec około 10-15 minut w temperaturze 170°C, po upieczeniu przestudzić.












Komentarze

Popularne posty