sobota, 22 listopada 2014

Karczochy z boczkiem


Oryginalna przekąska dla tych co lubią poznawać nowe smaki. Słoność boczku przełamuje słodko-kwaśny sos, a dopełnieniem smaku jest delikatne serce karczocha. Zapraszamy do spróbowania tej niecodziennej przystawki.




Składniki:

1 puszka karczochów konserwowych
30 g chudego boczku lub bekonu

Sos:
¾ szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka płynnego miodu
sól
pieprz


Wszystkie składniki sosu zmieszać w szczelnie zamkniętym słoiku. Karczochy wyjęte z zalewy ułożyć na talerzu i polać sosem. Boczek pokroić w cienkie plasterki i smażyć na patelni lub w opiekaczu aż będą chrupkie. Ostudzić. Położyć na karczochach i natychmiast podawać. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz