niedziela, 16 listopada 2014

Francuska zupa cebulowa


Parlez vous français? Nie, nie szkodzi, my też nie, ale francuską zupę cebulową jak najbardziej znamy i lubimy. Dlatego i Wam ją, nasi najmilejsi wierni czytelnicy, polecamy. Kto żyw cebula w dłoń i obieramy. A co zrobić żeby przy krojeniu nie płakać, na Wasze sposoby czekamy w komentarzach.


Składniki:

6 dużych cebul
100 g masła
1 l bulionu
100 ml wina półwytrawnego
tymianek
bagietka pszenna
ser żółty



W garnku rozgrzać masło. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć ją na złoty kolor. Zalać winem i chwilę gotować, doprawić solą oraz tymiankiem. Zalać bulionem i gotować jeszcze 15 minut. Zupę nalewać do naczyń nadających się do zapiekania, na wierzch ułożyć grzankę z bagietki oraz posypać serem. Zapiekać chwilę w piekarniku aż ser się rozpuści. My niestety nie posiadamy jeszcze naczyń do zapiekania więc zrobiliśmy to w prostszej wersji. 









3 komentarze:

  1. mniam,mniam.A sposób na łzy przy krojeniu cebuli to nałożyć okulary ochronne,podobno działa też schłodzenie cebuli.pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była próba z maską do nurkowania, faktycznie działa, ale do imagu jakoś nie pasuje ;) pozdrawiamy

      Usuń