Tartinki z pastami
Pasta
rzodkiewkowa
Składniki:
pęczek rzodkiewek
kostka twarogu półtłustego
2 łyżki śmietany 12%
pieprz, sól
pęczek koperku
pietruszka ozdobna
pieczywo mieszane
Rzodkiewki oczyścić, zetrzeć na tarce o
drobnych oczkach. Twaróg zblenderować ze śmietaną, połączyć z rzodkiewkami i
posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wyporcjować na
pieczywie i udekorować pietruszką.
Pasta
z szynką
Składniki:
250g szynki wędzonej
200g sera żółtego twardego
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
pieczywo mieszane
szczypior do ozdoby
Szynkę drobno posiekać, ser zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. Majonez rozetrzeć z musztardą, wymieszać z szynką i
serem, doprawić do smaku i wyporcjować. Ozdobić szczypiorkiem.
Pasta
czosnkowa z łososiem wędzonym
Składniki:
kostka twarogu półtłustego
3 ząbki czosnku
łyżki jogurtu naturalnego
100g łososia wędzonego
sól, pieprz
pietruszka i szczypiorek do ozdoby
pieczywo mieszane
Twaróg zblenderować z jogurtem i
czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyporcjować. Łososia pokroić w
niewielkie prostokąty i finezyjnie ułożyć na każdej tartince. Ozdobić
pietruszką i szczypiorkiem.