Tartinki z pastami

Na początek coś prostego i nieskomplikowanego, co nie świadczy o naszych możliwościach  i umiejętnościach  Proponujemy smaczne i zdrowe tartinki z pastami.





Pasta rzodkiewkowa

Składniki:

pęczek rzodkiewek
kostka twarogu półtłustego
2 łyżki śmietany 12%
pieprz, sól
pęczek koperku
pietruszka ozdobna
pieczywo mieszane

Rzodkiewki oczyścić, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Twaróg zblenderować ze śmietaną, połączyć z rzodkiewkami i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wyporcjować na pieczywie i udekorować pietruszką.


Pasta z szynką

Składniki:

250g szynki wędzonej
200g sera żółtego twardego
4 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
pieczywo mieszane
szczypior do ozdoby

Szynkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez rozetrzeć z musztardą, wymieszać z szynką i serem, doprawić do smaku i wyporcjować. Ozdobić szczypiorkiem.


Pasta czosnkowa z łososiem wędzonym

Składniki:

kostka twarogu półtłustego
3 ząbki czosnku
łyżki jogurtu naturalnego
100g łososia wędzonego
sól, pieprz
pietruszka i szczypiorek do ozdoby
pieczywo mieszane

Twaróg zblenderować z jogurtem i czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyporcjować. Łososia pokroić w niewielkie prostokąty i finezyjnie ułożyć na każdej tartince. Ozdobić pietruszką i szczypiorkiem.




Popularne posty