Kotlety de volaille
Dzisiejsze danie popisowe Bartusia, z niewielką asystą reszty kolegów z klasy 3 Tz. Wyszło wyśmienicie, na pewno powtórzymy je jeszcze nie raz. I pamiętajcie ze prawdziwy że volaille w środku ma tylko masełko z ziołami a nie jakiś ser.
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka, po około 120 g każdy
olej do głębokiego smażenia
60 g masła
2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz
90g bułki tartej,
2 jajka
W miseczce wymieszać masło z czosnkiem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem, uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Pojedynczy filet z kurczaka przekroić w poprzek, włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć wałeczek z masłem i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Roladki dokładnie obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Rozgrzać głęboki olej do temperatury 190°C i smażyć de volaille przez około 8-10 minut do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć. Podawać z sezonową surówką i dowolnym dodatkiem skrobiowym.
Komentarze
Prześlij komentarz