Orzeszki z mlecznym nadzieniem
Babcine ciasteczka, wypiekane w tradycyjnej patelni, rodem z ZSRR. Okazuje się że teraz też można zakupić takie cuda na portalach zakupowych. Więc zachęcamy bo warto.
Ciasto:
4 szklanki mąki
3 żółtka
1 margaryna
1 łyżka smalcu
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka octu
szczypta soli
śmietana ile wejdzie
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, formować niewielkie kulki i smażyć w patelni do orzeszków. Po wystygnięciu nadziewać dowolna masą. My proponujemy taką.
Masa:
0,5 szklanki mleka
1 margaryna
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
cukier waniliowy
2-3 łyżki kakao
W rozgrzanym mleku rozpuścić cukier i margarynę, przestudzić. Do przestudzonej masy dodawać mleko w proszku, kakao i cukier waniliowy. Wymieszać i nadziewać połóweczki, a następnie sklejać po dwie i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz