Karkówka a'la 4 Tz


Radosna twórczość klasy 4 Tz. Nie zawsze musimy korzystać z receptur i przepisów czasem potrawy tworzą się same


Składniki:

1 kg karkówki
3 cebule
przyprawa do mięsa wieprzowego
3 łyżki mąki
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
tłuszcz do smażenia

Mięso poporcjować w plastry o grubości około 1 cm. Lekko rozbić. Mąkę wymieszać z przyprawami i oprószyć mięso, następnie podsmażyć każdy plaster z obu stron na gorącym tłuszczu. Cebulę pokroić w piórka i włożyć na spód woreczka do pieczenia, przykryć karkówką, delikatnie posypać papryką i zapiekać 1 godzinę  w temperaturze 180°C. Podawać z dowolnym dodatkiem skrobiowym i sezonową surówką.
Klasa 4 Tz poleca z ziemniaczkami opiekanymi z ziołami oraz surówką ze świeżego ogórka, rzodkiewki, szczypiorku w sosie śmietanowym.








Komentarze

Popularne posty