Sernik z brzoskwiniami
Delikatny sernik z owocową nutą. Doskonale sprawdza się na co dzień jak i od święta. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.
Składniki:
Ciasto
3
szklanki mąki pszennej
4
łyżki cukru pudru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
200g
masła
5
żółtek
Masa
serowa
1
kg twarogu (może być gotowy zmielony, ale dobrej jakości)
1
niepełna szklanka cukru
3
jajka
2
łyżki mąki
125g
masła
Pianka
i dodatki
1
duża puszka brzoskwiń
5
białek
¾
szklanki cukru
Z
podanych składników zagnieść ciasto. Gdy będzie jednolite podzielić na dwie
części i schłodzić w zamrażarce około 30 minut.
Masła
rozpuścić i wystudzić do temperatury pokojowej. Jaja ubić z cukrem na puch
dodać zmielony ser, mąkę, masło i dalej miksować.
Na
dno formy do pieczenia zetrzeć na grubych oczkach jedną część ciasta. Na to
wyłożyć masę serową i pokrojone brzoskwinie. Białka ubić na sztywną pianę i
wyłożyć na brzoskwinie. Zetrzeć drugą część ciasta na pianę. Piec
godzinę w temperaturze 180°C.
Kruszonka na spód
Ciasto przed pieczeniem
Sernik upieczony
Smakowita porcja
Komentarze
Prześlij komentarz