Zapiekanka makaronowa
Przysmak wszystkich klas, nigdy nie udaje nam się zrobić zdjęcia efektu końcowego tak szybko znika z talerzy. I za każdym razem jest coraz lepsza a zarazem inna. Tym razem już przypilnowaliśmy w klasie pierwszej i mamy dla Was przepis ze zdjęciem, bo klasy pierwsze nie są jeszcze tak wyrywne w jedzeniu jak ich starsze koleżanki i koledzy.
Składniki:
400 g makaronu grubego (pióra, kolanka, świderki)
1 filet z kurczaka
1 papryka
1 puszka kukurydzy
1 cebula
300 g pieczarek
250 g sera żółtego
czosnek
250 g majonezu
mała śmietana 12%
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Filet pokroić w drobną kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i przysmażyć. Pokrojoną cebulę zeszklić i dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Poddusić. Paprykę pokroić w drobna kostkę, kukurydzę odsączyć. Z majonezu, śmietany, czosnku i przypraw sporządzić sos. Do naczynia do zapiekania włożyć ¾ makaronu. Na to wyłożyć warzywa, kurczaka i pozostały makaron. Całość polać sosem czosnkowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 – 30 minut w temperaturze 200°C. Polecamy wypróbować inne warzywa np.: por, marchew, brokuł.
Komentarze
Prześlij komentarz