Zapiekanka makaronowa
Przysmak wszystkich klas, nigdy nie udaje nam się zrobić zdjęcia efektu końcowego tak szybko znika z talerzy. I za każdym razem jest coraz lepsza a zarazem inna
Składniki:
400 g
makaronu grubego (pióra, kolanka, świderki)
1
filet z kurczaka
1
papryka
1
puszka kukurydzy
1
cebula
300 g
pieczarek
250
g sera żółtego
czosnek
250 g
majonezu
mała
śmietana 12%
przyprawa
do kurczaka
sól,
pieprz
Makaron ugotować al dente. Filet
pokroić w drobną kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i przysmażyć.
Pokrojoną cebulę zeszklić i dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Poddusić.
Paprykę pokroić w drobna kostkę, kukurydzę odsączyć. Z majonezu, śmietany,
czosnku i przypraw sporządzić sos. Do naczynia do zapiekania włożyć ¾ makaronu.
Na to wyłożyć warzywa, kurczaka i pozostały makaron. Całość polać sosem
czosnkowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20 – 30 minut w
temperaturze 200°C. Polecamy wypróbować inne warzywa np.:por, marchew, brokuł.
Komentarze
Prześlij komentarz