Schab pieczony nadziewany suszoną śliwką
Dla odmiany coś wytrawnego
Składniki:
700 g schabu bez kości
200 g suszonych śliwek
200 ml wina czerwonego wytrawnego
10 g majeranku
50 g czosnku
35 g masła
sól do smaku
Mięso umyć, usunąć błony i nadmiar tłuszczu. Natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Śliwki namoczyć w winie. Nie rozcinając mięsa zrobić wąskim nożem lub szpikulcem otwór wzdłuż włókien. Włożyć śliwki w otwór w mięsie. Ułożyć mięso w brytfannie polać roztopionym masłem, wstawić do gorącego piekarnika. Podczas pieczenia polewać mięso sosem, skrapiać wodą lub czerwonym winem. Po upieczeniu mięso przestudzić i wyporcjować.
ooo nasz schab:) przepyszny:)
OdpowiedzUsuń