Wielkanocny baranek

Baranek wielkanocny, pyszny, słodki, a do tego pięknie dekoruje stół świąteczny. 

Składniki:

40g masła lub margaryny
40g cukru
80g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 paczki cukru waniliowego
1 łyżeczka olejku rumowego
szczypta soli
tłuszcz i tarta bułka do formy
cukier puder do dekoracji
goździki na oczy






Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodając jajko, sól, cukier waniliowy. Ucierając na gładką masę dodawać mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowane ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec 30-40 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu udekorować cukrem pudrem i goździkami.



Komentarze

Popularne posty