Bożonarodzeniowe pierniczki
To nic, że wszyscy z utęsknieniem czekają na wiosnę. Dla tych, którzy chcą poczuć atmosferę świąt Bożego Narodzenia polecamy przepis na miodowo-korzenne pierniczki.
Składniki:
500 g mąki
250g miodu naturalnego
1 szklanka cukru
100 g margaryny
1 jajo
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
Miód i cukier rozpuścić na małym ogniu, następnie dodać przyprawę do piernika i zagotować. Mąkę, margarynę i jajo posiekać na stolnicy i dodać do tego przestygniętą masę (ale nie za mocno, żeby nie była sztywna). Zagnieść jednolite, lśniące ciasto. Cienko wałkować i wycinać dowolne kształty. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Po wystygnięciu dowolnie dekorować. Najlepiej smakują po dwóch tygodniach, jak doczekają…
Komentarze
Prześlij komentarz