Włoskie pierożki
Pierożki włoskie z delikatnego drożdżowego ciasta, głęboko smażone, aromatyczne i chrupiące, idealnie się sprawdzą na imprezach, spotkaniach, lub po prostu domowym obiedzie czy kolacji.
Składniki:
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
1/4 szklanki oleju
50g drożdży
sól
woda
1 łyżeczka cukru
Farsz
500g pieczarek
2 cebule
400g mięsa mielonego
30 dag sera żółtego
sól, pieprz
Składniki:
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
1/4 szklanki oleju
50g drożdży
sól
woda
1 łyżeczka cukru
Farsz
500g pieczarek
2 cebule
400g mięsa mielonego
30 dag sera żółtego
sól, pieprz
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczną rosnąc połączyć je z pozostałymi składnikami ciasta i wyrobić jak ciasto na pierogi. Pozostawić chwilę do wyrośnięcia.
Na rozgrzanym oleju smażyć mięso mielone z cebulką pokrojoną w kostkę, dodać starte pieczarki i dusić do zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem, według uznania. Gdy farsz przestygnie dodać starty żółty ser.
pycha !!;-)
OdpowiedzUsuńTo teraz zachęcamy do zrobienia domownikom
OdpowiedzUsuń