Włoskie pierożki


Pierożki włoskie z delikatnego drożdżowego ciasta, głęboko smażone, aromatyczne i chrupiące, idealnie się sprawdzą na imprezach, spotkaniach, lub po prostu domowym obiedzie czy kolacji.

Składniki:

Ciasto
0,5 kg mąki pszennej
1/4 szklanki oleju
50g drożdży
sól
woda
1 łyżeczka cukru

Farsz
500g pieczarek

2 cebule
400g mięsa mielonego
30 dag sera żółtego
sól, pieprz


Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy zaczną rosnąc połączyć je z pozostałymi składnikami ciasta i wyrobić jak ciasto na pierogi. Pozostawić chwilę do wyrośnięcia.

Na rozgrzanym oleju smażyć mięso mielone z cebulką pokrojoną w kostkę, dodać starte pieczarki i dusić do zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem, według uznania. Gdy farsz przestygnie dodać starty żółty ser.
Wyrośnięte ciasto wałkować i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz i formować pierożki. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.






Dobrze smakują z czerwonym barszczem





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty