Polenta według babci Józi
Polenta jest to włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. My proponujemy taki sposób podania i wykonania
Składniki:
Polenta
400 g
kaszki kukurydzianej
½
szklanki oleju
Sos
600 g
mięsa mielonego
2
cebule
pomidory
w puszce lub 3 pomidory bez skórki (w sezonie)
kostka
rosołowa
ser
żółty
czosnek
sól
, pieprz, przyprawy
Zagotować litr wody i dodać olej.
Następnie wsypać kaszkę i gotować około 3 minut. (łyżka ma stać). Pozostawić do
wystygnięcia.
Cebulę pokroić i zeszklić. Dodać
mięso, kostkę rosołową i wszystko razem dusić. Doprawić i dodać pomidory w
puszce i jeszcze chwilę dusić.
Gdy polenta wystygnie pokroić ją w
plastry. Wykładać do naczynia do zapiekania. Następnie wyłożyć mięsny sos i
posypać startym żółtym serem. Kolejno układać warstwy do wyczerpania
składników. Na wierzchu musi być ser żółty.
Komentarze
Prześlij komentarz