Polenta według babci Józi

Polenta jest to włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. My proponujemy taki sposób podania i wykonania


Składniki:

Polenta
400 g kaszki kukurydzianej
½ szklanki oleju

Sos
600 g mięsa mielonego
2 cebule
pomidory w puszce lub 3 pomidory bez skórki (w sezonie)
kostka rosołowa
ser żółty
czosnek
sól , pieprz, przyprawy

Zagotować litr wody i dodać olej. Następnie wsypać kaszkę i gotować około 3 minut. (łyżka ma stać). Pozostawić do wystygnięcia.
Cebulę pokroić i zeszklić. Dodać mięso, kostkę rosołową i wszystko razem dusić. Doprawić i dodać pomidory w puszce i jeszcze chwilę dusić.
Gdy polenta wystygnie pokroić ją w plastry. Wykładać do naczynia do zapiekania. Następnie wyłożyć mięsny sos i posypać startym żółtym serem. Kolejno układać warstwy do wyczerpania składników. Na wierzchu musi być ser żółty.
Zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180°C.



Gotowanie polenty


Układanie warstwowo składników


Posypywanie serem



Gotowa potrawa

Komentarze

Popularne posty