Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem lub szynką

A teraz coś wykwintnego, co lubi nasz pan dyrektor...Jest to jedna z pierwszych naszych potraw, po zrobieniu której pomyśleliśmy o prowadzeniu bloga. No i się udało...





Składniki: 

1 opakowanie mrożonego szpinaku lub opakowanie świeżego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
dwa serki śmietankowe przyprawione solą i pieprzem plus 4 ząbki czosnku lub łyżka chrzanu
150 g łososia wędzonego w plastrach lub
150 g szynki wędzonej

Podsmażyć szpinak z masłem i czosnkiem przyprawić solą i pieprzem, wystudzić. Żółtka dodać do szpinaku. Białka ubić na sztywną pianę, dodać. do szpinaku i delikatnie wymieszać dosypać mąkę i wymieszać. Wylać  na dużą blachę (piekarnikową), wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 15 min. w 190 stopni. Przestygnięty placek smarować serkiem i rozłożyć łososia tak aby pokrył całość. Zwijać jak roladę, zapakować w folię do żywności. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Kroić w plastry o grubości 1cm.




















Nowy pomysł na roladę szpinakową - wersja z tuńczykiem, kukurydzą i papryką konserwową równie pyszna.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty