Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem lub szynką
A teraz coś wykwintnego, co lubi nasz pan dyrektor...Jest to jedna z pierwszych naszych potraw, po zrobieniu której pomyśleliśmy o prowadzeniu bloga. No i się udało...
Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku lub opakowanie świeżego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
dwa serki śmietankowe przyprawione solą i pieprzem plus 4 ząbki czosnku lub łyżka chrzanu
150 g łososia wędzonego w plastrach lub
150 g szynki wędzonej
1 opakowanie mrożonego szpinaku lub opakowanie świeżego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
dwa serki śmietankowe przyprawione solą i pieprzem plus 4 ząbki czosnku lub łyżka chrzanu
150 g łososia wędzonego w plastrach lub
150 g szynki wędzonej
Podsmażyć szpinak z masłem i czosnkiem przyprawić solą i pieprzem, wystudzić. Żółtka dodać do szpinaku. Białka ubić na sztywną pianę, dodać. do szpinaku i delikatnie wymieszać dosypać mąkę i wymieszać. Wylać na dużą blachę (piekarnikową), wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 15 min. w 190 stopni. Przestygnięty placek smarować serkiem i rozłożyć łososia tak aby pokrył całość. Zwijać jak roladę, zapakować w folię do żywności. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Kroić w plastry o grubości 1cm.
Nowy pomysł na roladę szpinakową - wersja z tuńczykiem, kukurydzą i papryką konserwową równie pyszna.
Może ślicznie nie wygląda, ale smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJest świetna i prosta w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń