Czekoladowiec


Ciasto prawdziwie pachnące czekoladą. Jeżeli raz spróbujesz, nie będziesz mógł przestać jeść...


Składniki:

Ciasto:
1 margaryna
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao dodawać na przemian i ucierać. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 placki, około 20 minut w temperaturze 180°C.

Masa:
1 kostka masła (82% zawartości tłuszczu mlecznego)
½ szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy
½ litra mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po łyżce budyniu i dalej ucierać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( zostawić 2 kostki na wierzch do ozdoby) i dodać do masy ciągle mieszając. Przełożyć placki masą, zostawić niewielką ilość na górną warstwę, posmarować i udekorować startą czekoladą.




Komentarze

Popularne posty