Cepeliny z farszem mięsnym


Dzisiaj polecamy tradycyjny litewski przysmak





Składniki:

Ciasto:
1,5 kg mączystych ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Farsz mięsny:
500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
6 ząbków czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz, sól

Połowę ziemniaków gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Resztę ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy przez gazę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie osiadły krochmal. Następnie dodajemy krochmal do zmielonych ziemniaków razem ze startymi ziemniakami.
Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka, solimy i zagniatamy ciasto.
Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, wbijamy jajko, dodajemy czosnek, sól, majeranek, doprawiamy obficie pieprzem, mieszamy.
Z ciasta formujemy na dłoni placek, kładziemy nań porcję farszu, zwijamy, formując wrzecionowatą kluchę.
Gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny lub boczku.







Komentarze

Popularne posty