Cepeliny z farszem mięsnym
Składniki:
Ciasto:
1,5 kg mączystych ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Farsz
mięsny:
500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
6 ząbków czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz, sól
Połowę ziemniaków
gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Resztę ścieramy na drobnej tarce i
wyciskamy przez gazę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem
zlewamy, zostawiając na dnie osiadły krochmal. Następnie dodajemy krochmal do
zmielonych ziemniaków razem ze startymi ziemniakami.
Dodajemy mąkę i mąkę
ziemniaczaną, wbijamy jajka, solimy i zagniatamy ciasto.
Mięso mieszamy z
posiekaną cebulą, wbijamy jajko, dodajemy czosnek, sól, majeranek, doprawiamy
obficie pieprzem, mieszamy.
Z ciasta formujemy na
dłoni placek, kładziemy nań porcję farszu, zwijamy, formując wrzecionowatą
kluchę.
Komentarze
Prześlij komentarz