Niebiańska rozkosz

Pyszne ciasto o smaku krówki, popularnie zwane trzy bit, my jednak nie lubimy pospolitych nazw. nasze wyszło tak pyszne jak niebiańska rozkosz ;)


Składniki:

1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
ok. 510g herbatników 
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śnieżki
galaretka cytrynowa
do dekoracji: czekolada, płatki migdałów

masa karpatkowa:

1 litr mleka,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki maki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy
0,5 kostki margaryny

Puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny (puszka musi być cała pokryta wodą). Gotową masę krówkową włożyć na parę minut do gotującej się wody (miękka masa będzie łatwiej się rozsmarowywała)

Sporządzić masę karpatkową. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier i cukier waniliowy wymieszać razem. Z mleka odlać około pół szklanki, a resztę zagotować. W odlanym mleku rozmieszać przygotowaną mieszankę z mąki i cukru i ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć margarynę i dodawać po łyżce zimnego budyniu powoli dalej ucierając.
W pół szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę. Ubić śmietanę ze śnieżką i pod koniec ubijania dodać ostudzona galaretkę.
Prostokątną formę wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę karpatkową, na nią ostatnią warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć bitą śmietanę. Udekorować płatkami migdałów lub startą czekoladą. Schłodzić. 







Komentarze

Popularne posty