Klasyczny piernik
To ten pyszny piernik ze spotkania opłatkowego. Niektórzy nawet twierdzą, że jest to prototyp toruńskich pierniczków ;). Nam towarzyszy na każde święta.
Składniki:
1 miód sztuczny
1 margaryna
1 szklanka cukru
4 jaja
1 niepełna szklanka śmietany
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika
3 łyżki kakao
0,5 kg mąki pszennej
winny dżem do przełożenia
Miód, margarynę i cukier rozpuścić na małym ogniu i pozostawić do wystygnięcia. Jaja, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę dokładnie zmiksowć. Obie masy połączyć i wyłożyć na blachę. Piec 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu przekroić i przełożyć piernik rozgrzanym dżemem i polać dowolną polewą.
Komentarze
Prześlij komentarz